Mi-am dorit mereu lucruri speciale si mi-am propus sa adun intr-un cufar, pentru fiecare dintre fetitele noastre, amintirile cele mai dragi din perioada copilariei. De cand s-au nascut , fiecare eveniment a fost un bun prilej de a le face lucruri deosebite : rochite, accesorii, pantofiori etc. Nu o data s-a intamplat, sa nu gasesc ceva potrivit prin magazinele din oras! Ori aveam pantofiori si nu gaseam rochita, ori modelul era dragut dar materialele erau "ieftine" si indoielnice ori culoarea era nepotrivita. Si, de fiecare data, apelam la propria creativitate, la prietena mea, creatoare de pantofi (care i-a facut Theei prima pereche de pantofiori rosii, la varsta de 6 luni!), alergam dupa catifele, matasuri si dantele, asortam, ambalam si eram fericita! Apoi, atunci cand am avut privilegiul de a ma afla in postura de nasa de botez, sigur ca nu am gasit trusoul potrivit si asortat (cu finutii mei speciali, cu anotimpul, cu...tinutele naselor mici!) Asadar...l-am creat.

Treptat, in "sipetele de sidef" ale fetelor noastre s-au adunat lucrusoare dragi: rochitele de poveste de la botez si de la 1 an, de la diferite petreceri si serbari, hainutele cu care le-am scos din maternitate, pantofiorii, bijuteriile, felicitarile si mesajele primite de la prieteni, inca de la nasterea lor (adunate si printate!), fotografii, primele biberoane, suzete, scutece, cutiute cu suvitele de la mot, primii dintisor cazuti, diplome etc. Fiecare dintre ele are propria poveste scrisa de mine, inca din prima clipa in care am aflat ca exista. Sunt lucruri foarte dragi pe care copiii nostri le vor mosteni si care ii vor insoti in viata! Si pana atunci, pana cand copilul (devenit adult!) va cauta prin sipet hainute moi, mirosuri si culori dragi, noi, mamele, in puterea noptii sau cand ne apuca nostalgia , vom gasi un loc in care sa ne retragem si sa cautam la randu-ne prin el, amintirea copilului de altadata.

Sursa: www.sipetdesidef.ro

ANDREEA TOCAN

Sipet de sidef

Interviu de Gianina Corondan pentru YOKKO
www.gianinacorondan.ro


G: Ce meserie ai și cum ai ajuns la design?

A: Sunt profesor de muzica și nici un pic designer. Am ajuns să construiesc un proiect destinat copiilor, când tot ceea ce le făceam fetelor noastre atrăgea atenția multor altor mame.

G: Cum ai descrie produsele tale? Ce se detașează la ele?

A: Sunt lucruri făcute cu foarte multă dragoste, înainte de orice. În propriul atelier sau în micile fabrici ale partenerilor noștri (încălțămintea). Nu sunt doar haine, pantofi sport, ghete. Ele pleacă împreună cu sfaturi, sugestii, mesaje și construiesc punți în oameni. Se regăsesc în portofoliul nostru aproape toate categoriile de haine necesare unei fetițe (continuă să fie avantajate), de la trusoul de botez până la sarafanele elegante de școală ori costumul pentru balet/dans.

G: Cum este o zi implinită (profesional) pentru tine?

A: Cea în care ajunge la noi înca un OM fericit să ne descopere.

G: Ce te inspiră?

A: Fetele noastre în primul rând și multe alte rânduri, desenele lor, bucuria lor și visele, ploaia, o lacrima văzută din profil, iarba necosită plină de rouă, valurile, pescărușii, creanga de mesteacăn din colțul ferestrei, care se mișcă într-un fel anume când e mângâiată de vânt, norii. Viața însăși.

G: Care a fost cea mai mare reușită a ta din domeniul designului?

A: Vorbesc mesajele fetițelor care au primit rochițe de prințesă #Sipetdesidef și pe care nu obosesc să le numesc rochițe de joacă (pentru ca asta sunt!). Rochițele pentru joacă de-a prințesele continuă să fie inconfundabile. adesea copiate, niciodată egalate.

G: Care este portretul clientului tău?

A: Clientul meu este prieten. Înțelege importanța lucrului bine făcut, apreciază enorm calitatea produselor noastre și abordarea pe care o avem în relațiile cu oamenii, eforturile de a menține un standard ridicat și își dorește ce este mai bun pentru copilul său. Sau pentru el, dacă ne referim la încălțăminte.

G: Cum ți-ar plăcea să arate piața de design național și internațional?

A: O, Doamne, e complicat. Știu că iubesc lucrurile simple și din țesături naturale și asta nu se va schimba niciodată.

G: În ce măsură apreciază românii ceva “made în Romania”? Dar străinii?

A: Unii dintre ei, extrem de puțini, încep să aprecieze, dar și să fie selectivi cu ceea ce este “made in Romania”. Străinii apreciază și cumpără produsele noastre, grație românilor aflați în străinatate. Ei sunt cei mai buni promotori ai brandului #Sipetdesidef. Din păcate, deși făcute în China, prost și ieftin, produsele cu etichete celebre fac “victime” în rândul unui public larg. Adesea nu doar la figurat.

G:Cum ți-a fost în carantină? În ce fel a afectat munca ta de designer?

A: Mi-a/ne-a fost bine și comod acasă, împreună în cea mai caldă și luminoasă bulă. Altminteri, din punctul de vedere al antreprenorului, a fost și continuă să fie dezastruos. Suntem la limita de avarie, funcționăm în așa fel încât să ne menținem echipa.

G: Ce ți-ar plăcea să spună lumea despre Vitrina YOKKO, Împodobită și cu produsele create de tine? Cum ai vrea să reacționeze? Ce ai mai adăuga?

A: Aș vrea să fie încântați de proiectul comun, în primul rând. Obișnuim să spunem (de 7 ani!) că "doar împreună putem face din lume și din România un loc mai bun pentru copiii noștri”. Este unul dintre sloganurile noastre. Si dacă o clientă veche și dragă, devenită prietenă, ne-a spus că suntem “furnizor oficial de bucurii”, aș vrea ca cei care ne descoperă în vitrinele YOKKO să zâmbească și să își dorească să ne cunoască mai bine.

G: Cum va arăta lumea modei în viitor?

A: Poate mai simplă, mai curată, cu mai puțin sclipici?

G: Cum ar fi o Românie care se încalță în tenișii voștri?

A: Ar respira. Ar fi un ideală pentru copiii și adulții care vor aer curat, plină de oameni care merg pe jos, cu bicicleta sau cu trotineta. Una fără plasturi pe degete și bătături.

© 2020 YOKKO. Toate drepturile rezervate. Developed by Web Future