Mădălina Buzaș

Mădălina Buzaș Design

Interviu de Gianina Corondan pentru YOKKO
www.gianinacorondan.ro


G: Cum ai ajuns la design?

M: Mereu am avut o latură artistică și o curiozitate aparte pentru îmbrăcăminte. Din dorința de a evolua, am ales să aprofundez cunoștințele mele în acest domeniu studiind la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca de unde am avut parte și de oportunități de internship care mi-au dezvoltat capacitățile profesionale.

G: Cum ai descrie produsele tale? Ce se detașează la ele? Ce materiale preferi?

M: Produsele mele exprimă maturitate și independență, dacă ar fi să încadrez asta într-un stil, ca sintagmă, as spune „office noncomformist”, cam aceasta e direcția pe care o urmez și pe care o interpretez în cel mai personal mod cu putință. Imaginati-vă piese clasice în care se denotă puțină rebeliune. Nimic nu e întâmplător și toate detaliile au un scop al lor, care în final întregesc ținuta și conturează personajul. Cât despre material, prefer o cromatică sobră cu accente prețioase și mici tente de culoare pentru contrast.

G: Cum este o zi împlinită profesional pentru tine?

M: Încerc mereu să îmi setez targeturi pe fiecare zi în parte și mereu încerc să mă autodepășesc. O zi împlinită am doar în momentul în care am realizat ceva nou, am invățat ceva sau chiar dacă am greșit ceva, pentru că știu că informația este infinită, iar greșeala este necesară.

G: Care a fost cea mai mare reușită a ta din domeniul designului?

M: Cea mai are reușită a mea a fost apariția ținutelor mele în revistele de modă din România precum Unica, Cosmopolitan, Glamour, dar și participarea la diverse prezentări de modă precum Gala UAD & BeCreative unde aprecierea pe care au primit-o colecțiile mele m-a motivat să continui să fac ceea ce îmi place cu adevărat.

G: Care este portretul clientului tău?

M: Cu siguranță persoana care se axează pe carieră dar care să nu fie învăluită de conformismul social și care la rândul său să se regăsească în creațiile mele.

G: Cum ți-ar plăcea să arate piața de design național și internațional?

M: Mi-ar plăcea sincer să fie mai dezinvoltă. Piața națională este predominant conservatoare, constrânsă de prejudecăți și axată să investească în mass-market mai mult decât în piese de designer fiind iluzionată de diferențele de prețuri si nemaiținând cont de calitatea produselor în care investește. În schimb în afara țării pot observa interesul pentru originalitate și libera exprimare în ceea ce privește stilul vestimentar.

G: În ce măsură apreciază românii ceva “made în România”? Dar străinii?

M: Există o parte a pieței din România care cunoaște si apreciază designul românesc, ba chiar mai mult susțin tinerii designeri și îi încurajează prin promovări la fel cum se poate observa în proiectul #DesigneriînVitrinaYOKKO, dar în același timp există o altă parte a pieței române care denotă dezinteresul total pentru tot ce ține de designul vestimentar. În schimb am observat un interes crescut în ceea ce îi privește pe cei din afara țării care de obicei se arată foarte impresionați de ce are România de oferit.

G: Cum ți-a fost în carantină? În ce fel a afectat munca ta de designer?

M: Am avut ocazia să îmi setez anumite priorități și mai mult de atât a fost o perioadă prielnică dezvoltării mele atât pe plan personal cât si profesional.

G: Ce ți-ar plăcea să spună lumea despre Vitrina YOKKO, împodobită și cu produsele create de tine? Cum ai vrea să reacționeze? Ce ai mai adăugă?

M: Mi-ar plăcea ca lumea să își exprime gratitudinea vis-à-vis de produsele expuse în vitrină și să nu se lase intimidați de o sumă, pentru că în spatele acelor produse există zeci de ore de muncă continuă și resurse epuizate.

G: Cum va arăta lumea modei în viitor?

M: Un lucru este cert! Moda este schimbătoare și va fi schimbătoare mereu. Cred însă că se va pune mai mult accentul pe funcționalitate și sustenabilitate.

G: Poți trăi din design vestimentar?

M: Cu siguranță este o provocare, mai ales din moment ce piața din România este dominată de mass-market. Necesită timp și efort, dar se poate trăi din design vestimentar.

© 2020 YOKKO. Toate drepturile rezervate. Developed by Web Future