Oana Radu

Maison Oana Radu

Interviu de Gianina Corondan pentru YOKKO
www.gianinacorondan.ro


G: Ce meserie ai și cum ai ajuns la design?

O: Lucrez ca Cyber Security Consultant, in IT. Am fost mereu atrasă de design, datorită tatălui meu care ne făcea și mie și surorii mele costume și rochii de prințesa, pe cadru de sârmă. De la el am prins dragostea asta de a crea rochii, personaje.

G: Cum ai descrie produsele tale? Ce se detașează la ele?

O: Lucrez doar cu bumbac și mătase. Încerc să folosesc doar materiale naturale, care să se simtă bine pe piele. Apoi cred că rochiile mele sunt spectaculoase, dar păstrează o simplitate atemporală. Un alt lucru la care sunt atentă, și care se datoreaza faptului că sunt pasionată de fotografie, este aspectul vizual, modul în care arată în fotografii, aleg întotdeauna culori sau jocuri geometrice care să o scoată în evidență pe cea care îmi poarta rochiile.

G: Cum este o zi împlinită pentru tine?

O: Ca designer mă încântă foarte mult să-mi văd creațiile purtate. Mă bucură mult să primesc fotografii cu fete din Dubai, Tel Aviv, Londra, Roma, Gran Canaria, Barcelona - care poartă rochiile mele. E poate cea mai frumoasă senzație. Și atunci când termin de lucrat o piesă nouă și urmează să o pot fotografia.

G: Care a fost cea mai mare reușită a ta din domeniul designului?

O: O reușită așa cum am simțit-o eu, pentru că era un vis al meu, a fost când cei de la Tesla au acceptat să facem o ședință foto cu o mașină de-ale lor și o rochie creată de mine.

G: Care este portretul clientului tău?

O: În special pentru femeile care adoră să atingă un material plăcut, viu și să se simtă prețuite când simt pe pielea lor rochia pe care o poartă. Cine alege să îmbrace ceva făcut de mine, își permite să viseze chiar și în mijlocul zilei și să creadă în magie.

G: Cum ți-ar plăcea să arate piața de design național și internațional?

O: Cred că lucrurile deja încep să se schimbe, granițele încep să se subțieze și artiștii din toată lumea încep să se conecteze din ce în ce mai mult și să creeze împreună. Cu siguranță mi-ar plăcea să văd și în România străzi întregi cu birouri ale designerilor așa cum vezi, să zicem de exemplu, în Barcelona în Poblenou, care este un cartier care vibrează de creativitate, este inima pulsândă a artiștilor care se strâng în Barcelona de peste tot din lume sau din Spania.
Sunt sigură că vom avea asta și aici în București în ceva ani.

G: În ce măsură apreciază românii ceva “made în România”? Dar străinii?

O: Cred că multă lume începe să prefere “made in Romania”. Apoi…străinii…când călătoresc port des rochii făcute de mine. Într-o vacanța în Franța m-au alergat două doamne foarte elegante, au traversat strada după mine, special pentru a mă întreba ce rochie port, ce designer. A fost printre cele mai frumoase complimente pe care le-am primit vreodată!

G: Cum ți-a fost în carantină? În ce fel a afectat munca ta de designer?

O: A fost o perioadă în care cu siguranță fiecare dintre noi și-a întâlnit fricile cele mai mari. Dar cu siguranță a fost o perioada în care s-au cernut bine dorințele și visele pe care le avem. Și au rămas cele mai de preț!

G: Ce ți-ar plăcea să spună lumea despre Vitrina YOKKO, împodobită și cu produsele create de tine? Cum ai vrea să reacționeze? Ce ai mai adăugă?

O: M-aș bucura să creăm împreună astfel de evenimente mai des, hub-uri de lucru, de colaborare. Cu siguranță, pentru mine orice act de creație, unul mic sau unul grandios, este o modalitate de a te simți mai aproape de zei. Cel mai frumos cred că este să împărtașești cu ceilalți, această bucurie de a te simți viu, cu oameni care simt ca tine.
Despre YOKKO, invitația m-a onorat enorm, cu atât mai mult cu cât, pentru balul bobocilor din liceu, stăteam în fața vitrinii lor și mă visam îmbrăcată într-una dintre creațiile lor, iar astăzi ajung să expun ceva făcut de mine, chiar acolo! A fost o coincidență care m-a făcut să zâmbesc!

G: Cum va arăta lumea modei în viitor?

O: Va fi spectaculos și sunt fericită să traiesc vremuri în care vom prinde aceste schimbări. Sper ca viitorul modei să nu mai presupuna un dressing și nici bagaje atunci când călătorim sau ne schimbăm reședința dintr-un oraș în altul. Sper să avem imprimante 3D care să folosească materiale naturale și să downloadam de pe internet un model, să îi dăm print, iar în câeva minute să putem îmbrăca piesa respectivă.

© 2020 YOKKO. Toate drepturile rezervate. Developed by Web Future