Înființată în 2010, producătorul român de piele Simina Filat Design este responsabil pentru producerea de accesorii de înaltă calitate, design inovator pentru a minimiza deșeurile, a utiliza materiale durabile și a crea produse pentru a avea o viață lungă și utilă.

Simina Filat

SiminaFilatDesign

Interviu de Gianina Corondan pentru YOKKO
www.gianinacorondan.ro


G: Ce meserie ai și cum ai ajuns la design?

S: Sunt absolventă de Ase Management, Licență, Ase Contabilitate și Audit Master și Unarte Design Vestimentar. Am mai multe meserii, dar care se completează perfect pentru un antreprenor. Am ajuns la design din pasiune și din dorința de a transforma creativitatea mea într-o meserie.

G: Cum ai descrie produsele tale? Ce se detașează la ele?

S: Brandul SiminaFilatDesign a fost creat în 2010, bazându-se pe valori sustenabile societății actuale, producând doar design inovativ cu minim de deșeu #nowaste, utilizând doar materiale sustenabile, și creând produse cu o durată de viață mai lungă.
#Values: Innovative design, Sustainable products and brand, Recycled and Upcycled materials, Ethical manufacturing, No Waste policy, Co-design Community, Extended Life of the products – Repairs/Donate/Reuse/Rent, Creative Workshops and Do It your Self Projects, Ux-experince

G: Cum este o zi implinită pentru tine?

S: Fiecare zi este o provocare fiind antreprenor în România, însă când îți vezi întâmplător creațiile tale purtate pe stradă, în metrou, la cumpărături, etc.. este cea mai mare împlinire pe care o poți avea. Practic ai reușit să transformi o schită în creion într-un produs finit purtat și îndrăgit de cineva.

G: Care a fost cea mai mare reușită a ta din domeniul designului?

S: Cu riscul de a părea clișeu, fiecare zi contează, pentru că ai reușit să reziști în sistem. Însă și cele 4 premii internaționale de design obținute în ultimii ani, mă motivează să creez mai departe.

G: Care este portretul clientului tău?

S: Clientul meu este prietenul meu! De-a lungul a 10 ani, clienții SiminaFilatDesign au devenit o comunitate axată pe #co-design, #sharing and #sustenability.

G: Cum ți-ar plăcea să arate piața de design național și internațional?

S: Mi-aș dori ca de mâine absolut toți consumatorii de pe această planetă să înțeleagă ce înseamnă sustenabilitate, și să reușim să ne schimbăm modul de gândire asupra unui produs, cât și durata lui de viață. Să devenim mai conștienți de mediul înconjurător doar!

G: În ce măsură apreciază romanii ce este “made in Romania”? Dar străinii?

S: Sincer e un subiect relativ trist pentru noi, românii, deoarece există încă cultura produsul ‘străin e mai bun’ în România, iar pe piața internațională ca și designer român, ești ca un copil printre adulți, tocmai din modul de gândire al societații noastre.

G: Cum ți-a fost în carantină? În ce fel a afectat munca ta de designer?

S: A fost complicat și încă este. Vorbind cu colegii mei de breaslă, aflu că multe mici businessuri se închid sau se restrâng. Noi am rezistat, și ne pregătim să lansăm colecția nouă, plus încă 2 categorii de produse noi în portofoliu Simina Filat Design.

G: Ce ți-ar plăcea să spună lumea despre Vitrina YOKKO, împodobită și cu produsele create de tine? Cum ai vrea să reacționeze? Ce ai mai adăuga?

S: Cred foarte mult în acestă apropriere a brandurilor mici și mari românești, cred în puterea noastră adunată să reușim să schimbăm puțin comportamentul consumatorului față de produsul #MadeinRo.
Dacă vitrina YOKKO va reuși să capteze atenția trecătorului timp de 5 secunde, cred că am reușit să ne transmitem mesajul, și asta este un pas inainte!

G: Cum va arăta lumea modei în viitor?

S: Eu gândesc foarte în viitor, îmi plac toate subiectele cu ‘SF’ (SiminaFilat). Cred că holograma, teleportarea, tehnologia și lumea virtuală va fi un #must uzual.

© 2020 YOKKO. Toate drepturile rezervate. Developed by Web Future