Povestea noastră a început prin 2017, după nașterea fetiței - în concediu de ingrijire, din dorința de a avea jucării sigure și haioase pentru ea.

Am început să studiez modele, materiale, tehnici - învățând permanent.

În 2018 am aplicat pentru o finanțare, nu am obținut-o și m-am hotărât să merg oricum mai departe - pe cont propriu. Am mers tot experimentând până în 2019 când m-au anunțat cei ce se ocupau de acea finanțare că parte din cei admiși s-au retras și dacă mai sunt interesată...o primesc.

Atunci a început nebunuia hârțogăraielor dar și forma juridică pentru noi. Permanent încercăm modele noi și ne perfecționăm mâna și tehnicile - nu cred că vom ajunge vreodată să spunem că nu mai avem ce descoperi și asta mă bucură.

Maimuteria

Alina Oraseanu

  0770200383

  @maimuteria

 office@maimuteria.ro

  Maimuteria

  www.maimuteria.ro

 

Interviu de Gianina Corondan pentru YOKKO

Interviu de Gianina Corondan pentru YOKKO
www.gianinacorondan.ro


G. Ce meserie ai și cum ai ajuns la design?

A. M-am învârtit pe lângă design de mică (mama având un atelier de croitorie pe comandă), dar cum nu m-a lăsat nicicum să fac ceva studii în direcția aia...am ajuns inginer mecanic 😅 - pentru că sună a meserie de om mare și serios. N-am profesat nicio zi ca inginer mecanic...lucrez încă din facultate ca inginer telecom.

G. Cum ai descrie produsele tale? Ce se detașează la ele?

A. Fiecare păpușă poartă în ea dorința noastră de a fi mai bune, eu cu perfectionismul iar Catalina și Andreea cu mintea deschisă și mânuțele din ce în ce mai abile.

Am pornit la drum asumându-mi să angajez o persoană defavorizată și cum îmi place să fac lucrurile cât se poate de bine/corect chiar dacă asta înseamnă de cele mai multe ori "the hard way", am ajuns să angajez două mame - de la un centru de asistență a victimelor violențelor domestice - fără niciun fel de experiență de lucru (de niciun fel 😅), doar cu o mare dorință de a învăța și a-și găsi un nou drum în viață.

Și nu în ultimul rând maimuțereala de la care ne tragem numele, fetița mea, căreia îi tot căutam jucării prietenoase și de încredere, când era bebeluș - găseam majoritar chinezarii prost facute, din materiale de calitate îndoielnică și la prețuri de handmade.

Deci…cam "sufletele noastre la pachet"...ar fi descrierea. 

G. Cum este o zi împlinită pentru tine?

A.   Este plină de “to do-uri” checked 😁

G. Care a fost cea mai mare reușită a ta din domeniul designului?

A.   A doua păpușă creată, ieșită din mâinile mele exact cum îmi doream/imaginam. 

Urmăream Pinterest 24/7 din dorința de a prinde cât mai multe detalii/idei – am vrut neapărat să îmi fac singură tiparele și le-am făcut – am vazut ce a ieșit la prima păpușă și le-am ajustat – așa a ieșit măcar cea de-a doua cum îmi doream.😂

G. Care este portretul clientului tău?

A. Sunt cam trei clienți pe care îi vizăm.

- Fetița adorabilă ce-și dorește o păpușă perfectă, ca ea, personalizată pâna în cel mai mic detaliu (de obicei își doresc ținute identice😎)

- Mamicile/femeile în căutarea unui cadou adecvat și unui bebeluș (0+)

- Tinerii corporatiști fun în căutarea unui cadou/caricaturi 3D (au fost de un real succes barboșii tatuați 😂)

G.   Cum ți-ar plăcea să arate piața de design national și internațional?

A.   Un pic mai puțin snoabă? Nu mă înțelege greșit, nu am ceva cu brandurile …și mie îmi plac, dar - zic eu -  îmi plac pentru motivele corecte?

G. În ce măsură apreciază românii ceva “made in Romania”? Dar strainii?

A.   Românii, am senzatia, că abia se dezmorțesc la capitolul ăsta – sunt încă destul de reticenți la chestii noi/necunoscute/neviralizate. Străinii, în schimb, îmi par a fi în extrema cealaltă – pun un preț/valoare (uneori) exagerată pe produsele (mai ales) hand made.

G. Cum ți-a fost în carantină? În ce fel a afectat munca ta de designer?

A.   Tragic pe vânzări, pe design nu mă pot văita – am avut timpul necesar să îmi mai pun ordine în hârtii, gânduri și viziune.

G. Ce ți-ar plăcea să spună lumea despre Vitrina YOKKO, împodobită și cu produsele create de tine? Cum ai vrea să reacționeze? Ce ai mai adăuga?

A.    “Awww! Uite cât sunt de draguțe!“

M-ar bucura să aprecieze YOKKO pentru gestul făcut pentru noi, cei mici și cu multe visuri,  și m-ar bucura și mai mult dacă ar profita de vizibilitatea noastră în vitrine și ar da o șansă produselor noastre.

G.  Cum erau păpușile în copilaria ta? Cum era preferata ta?

A.   Tari, din plastic, nu foarte mari și cu părul scurt - stil Chucky. Toată copilăria mea(comunistă) mi-am dorit o păpușă cât mine de mare, cu părul lung – n-am găsit 😅, acum sunt prea mare să fac una cât mine – fac pentru maimuțica mică.

G.  Cum va arăta lumea modei în viitor?

A.   La fel de ciclică? Stilurile sunt cam aceleași, se schimba anii, materialele și tehnicile? Poate sună limitat, dar dacă o luăm matematic…stăm bine😋

     Cam astea suntem noi.

© 2020 YOKKO. Toate drepturile rezervate. Developed by Web Future