Atelier Merci este un atelier social de croitorie cu o echipă mică, deschis în noiembrie 2015, situat în strada Matei Voievod, nr. 15 din București, unde croim fapte bune. Atelierul funcționează ca o afacere socială sub umbrela asociației Merci Charity Boutique.
Propunem haine care au pe lângă un design simplu, plăcut și materiale de bună calitate, și un mesaj emoțional: achiziționezi o haină, o porți, dar în același timp faci și o faptă bună, contribuind la sănătatea orală a copiilor de la sate pentru că donăm către asociație profitul obținut. De altfel, pe fiecare produs ieșit din atelier se află eticheta cu textul “Port cu mine o faptă bună”.

Atelier Merci

Merci Charity Boutique

Interviu de Gianina Corondan pentru YOKKO
www.gianinacorondan.ro

Răspunsuri oferite de Alina Tiplea, brand Atelier Merci (asociația Merci Charity Boutique)
www.ateliermerci.ro

G: Ce meserie ai și cum ai ajuns la design?

A: Am terminat un liceu de artă, am urmat o facultate de management și am deschis în urmă cu 8 ani primul magazin caritabil din București și o ceainărie, ultimele două, cu scopul de a genera profit și susține proiecte umanitare pentru copii. Am ajuns la design din dorința de a continua să susținem proiecte umanitare pentru copii, după ce am închis magazinul caritabil și ceainăria. Calitatea produselor donate nu era neapărat ceea ce ne doream așa că m-am apucat să fac produse vestimentare. Fac design de produse vestimentare care înseamnă mult mai mult decât un produs, înseamnă un gest de bunătate pentru că profitul fiecărui produs merge către proiectele sociale ale asociației.

G: Cum ai descrie produsele tale? Ce se detașează la ele?

A: În primul rând folosim numai materiale naturale (bumbac, bumbac reciclat, mătase, lână) și chiar certificate, caracterizate de un design simplu. Pe fiecare produs veți regăsi la vedere eticheta care spune povestea noastra “Poartă o faptă bună”. Produsele noastre sunt gesturi, emoții, de aceea recomandăm să fie purtate cu mândrie.

G: Cum este o zi împlinită pentru tine?

A: Știu că e o zi împlinită când epuizarea fizică vine cu zâmbetul pe buze și dorința de a face mai mult. Scopul și misiunea produselor noastre este recompensa unei zile împlinite pentru că pentru noi fiecare produs achiziționat ne dă posibilitatea să ajutăm câți mai mulți copii prin proiectele asociației.

G: Care a fost cea mai mare reușită a ta din domeniul designului?

A: Să cos la mașină drept. Nu știu dacă aș numi-o reușită, dar întreaga echipă se bucura atunci când produsele create în Atelier Merci sunt purtate, atunci când zărești în fața ta, din senin, o etichetă pe care scrie “Port cu mine o faptă bună”. La fiecare nou produs creat și persoana care comandă de pe www.ateliermerci.ro avem o mare reușită!

G: Care este portretul clientului tău?

A: Majoritatea iubitoarelor de produse Atelier Merci sunt femei, între 20 și 45 de ani atât din România cât și din străinătate.
Dar se întâmplă să comande și barbați fie pentru ei (tricouri), pentru prietenele sau soțiile lor sau chiar pentru copii. Referitor la copii avem o linie de produse pentru fetițe, obținute prin asamblarea materialului textile rezultat în urma croirii unui produs pentru adult (http://www.ateliermerci.ro/catalog/produse-pentru-copii-24).

G: Cum ți-ar plăcea să arate piața de design național și internațional?

A: Personal mi-ar plăcea să fie mai mult accent pus pe folosirea materialelor naturale și pe obținerea de noi produse prin reciclare.

G: În ce măsură apreciază românii ceva “made în România”? Dar străinii?

A: În cei 4 ani de funcționare avem peste 1.000 de cliente atât din România cât și din străinătate (românce stabilite din străinătate). Tot ce vă putem spune cu siguranță este că cel puțin 1.000 de persoane apreciază și achiziționează produse făcute în România, din material natural și într-un mediu în care angajații sunt plătiți și tratați etic.

G: Cum ți-a fost în carantina? În ce fel a afectat munca ta de designer?

A: În carantină am fost și la atelier unde am lucrat măști de protecție și ulterior la un tipar pentru combinezoane. În acest moment, pe lângă produsele din shopul online, lucram și câteva mii de combinezoane care vor fi oferite gratuit spitalelor grație unei finanțări din partea Kaufland România.

G: Ce ți-ar plăcea să spună lumea despre Vitrina YOKKO, împodobită și cu produsele create de tine? Cum ai vrea să reacționeze? Ce ai mai adăugă?

A: În primul rând sper că lumea (vizitatori ai magazinului și alți designeri) apreciază inițiativa altruistă a YOKKO. Secundar, ne-am bucura să le placă creațiile noastre și să ne viziteze shopul online www.ateliermerci.ro, poate chiar să își achiziționeze o faptă bună croită pe măsura sufletului lor.

G: Cum va arăta lumea modei în viitor?

A: Nu știu cum va arăta aceasta lume, însă la atelier, noi lucrăm la produse care să schimbe această lume din punct de vedere al materialelor folosite (materiale naturale, organice) al consumului și al modului în care sunt remunerati angajații din acest domeniu.

© 2020 YOKKO. Toate drepturile rezervate. Developed by Web Future