Ce spun culorile despre noi – Capitolul 1

Culoarea face parte din viața noastră și joacă un rol foarte important în ea. Psihologii sunt de părere că preferăm o anumită nuanță în funcție de personalitatea pe care o avem, dar și de starea noastră interioară de moment. Mai mult, culorile ne influențează comportamentul și ne induc o stare de relaxare, ne energizează, ne ajută să avem o putere de concentrare mai mare, sau să comunicăm mai bine. 

Pentru că zilnic în atelierele YOKKO alegem materiale în diverse culori și luăm în considerare și influențele lor asupra stării de bine a celor care le vor purta, astăzi am ales să deschidem un prim capitol despre culoare…

Cum alegem culorile

culoare

Psihologii sunt de părere că oamenii comunicativi aleg culori strălucitoare, puternice, în timp ce persoanele introvertite optează pentru nuanțe mai pale.

Atunci când mergem prima dată la o întâlnire este bine să ne îmbrăcăm haine în culori calde, pentru că acestea vor susține și vor încuraja comunicarea.

Atenție, însă, nu trebuie să facem un exces de culoare în vestimentație, pentru că acești stimuli vizuali foarte puternici le vor distrage atenția comunicatorilor.

Tehnica proiectivă elaborată de psihologul elveţian Max Lüscher are la bază un studiu de reacții și particularități afective în fața culorilor.

Lüscher a prezentat semnificații psihologice pentru fiecare culoare care reflectă atât starea de moment a persoanei, cât și trăsăturile de personalitate.

Astfel, albastrul închis este culoarea liniștii și corespunde unei stări fiziologice de calm şi relaxare şi exprimă nevoia de repaus, când funcţiile vegetative încetinesc.

albastru

Verdele este culoarea vitalității naturale și semnifică dorința de a crește, de a ne impune în societate. Este culoarea perseverenței, care are la bază dorinţa firească de afirmare a voinţei şi a propriei persoane. Respingerea acestei culori indică lipsa încrederii în propriile forţe, sau senzaţia subiectului că nu este apreciat de ceilalţi.

Este bine de de ştiut faptul că verdele este culoarea potrivită a hainelor ce trebuie îmbrăcate atunci când mergeţi să daţi un interviu pentru angajare.

Atunci când culoarea roșie este una preferată ea indică faptul că persoana este gata să se lanseze într-o serie de experiențe incitante.
Roșul orange exprimă la nivel psihologic dorința subiectului de a se implica în experienţe intense, de natură erotică sau agresivă.

rosu

Căutarea de senzaţii tari, în diverse zone: sexualitate, violenţă, vânătoare, sporturi periculoase etc., devine un scop şi o preocupare de bază a subiectului. În schimb, dacă roşul este respins, înseamnă că subiectul simte nevoia să-şi reprime, sau să-şi înfrâneze aceste porniri.

Este indicat ca atunci când aveţi de dus la capăt un proiect amânat să purtaţi haine de culoare roșie. Hainele roșii oferă atât senzaţia de putere, cât şi de agresiune.

Galbenul strălucitor este asociat cu soarele, lumina şi exprimă optimismul, dorinţa de nou, de schimbare. Dacă apare ca preferinţă puternică a subiectului, el indică optimismul şi orientarea spre viitor. În schimb, dacă este respins, sugerează o stare de pesimism şi neîncredere în viitor.

galben

Violetul reprezintă un amestec între febrilitatea pasională a roşului şi liniştea estetică a albastrului. Violetul este o culoare care exprimă dorinţa dorinţa de a evada în imaginar, în lumea reveriilor, o gândire magică şi intuitivă.

indigo

Maro-ul exprimă, după Lüscher, starea fiziologică a organismului și este asociat cu nevoia de securitate, de confort, de bunăstare şi de sănătate. Atunci când alegem maroul suntem într-o situaţie nesigură și predomină dorinţa de securitate şi confort. De asemenea, este important de văzut dacă şi ce trebuinţă vitală compensează maro-ul.

Negrul este o non-culoare care în test are valenţe morbide, protestatare, rebele şi negativiste împotriva vieţii. În timp ce griul este simbolul neimplicării totale, al lipsei de participare la viaţă. El nu este nici alb, nici negru, ci o combinaţie a lor şi implică o atitudine neutră faţă de lume şi viaţă.

IMG_0706-facebook

Semnificația culorilor în diverse culturi

Dacă în Europa culoarea roșie este asociată cu iubirea, în Japonia ea simbolizează puterea de luptă și mania, în timp ce în China exprimă sărbătoarea și bucuria.

De asemenea, dacă la europeni albul semnifică castitatea și se poartă la ceremonia de căsătorie, iar în Japonia doliul este reprezentat de culoarea albă.

2 comentarii

  • Aveti niste creatii foarte frumoase si culori bine asortate. Dar, nu le puneti in valoare prin modele potrivite, o aveti pe Gianina Corondan pe care as imbraca-o in haine si culori putin mai nonconformiste, astfel haine care poate la un moment dat nu iti spun mare lucru, prezentate intr-un anumit fel, iti spun poate altceva. In revista AVANTAJE de aceasta luna ( martie) aveti o tinuta , sa spunem bussines, prezentata de o persoana care asta iti insufla sobrietate, o tinuta potrivita pentru o femeie de afaceri. Cred ca ar trebui sa tineti cont si de acest lucru..

    • Multumim frumos pentru feedback, ne bucura si ne ajuta sa aflam parerea dvs.
      Vom tine seama de el la urmatoarele sedinte foto YOKKO.

Tu ce parere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *