Ponturi pentru întreținerea țesăturilor

Dacă vrem să ne păstrăm hainele, într-o stare cât mai bună, este bine să le curățăm în acord cu intrucțiunile lor. Adică să le spălăm, călcăm, uscăm în funcție de materialul din care sunt confecționate, pentru a nu le deteriora țesătura.

Iată câteva ponturi și reguli pentru îngrijirea hainelor! 

collag3

Sortarea pentru spălat

Înainte de a pune rufele la mașina de spălat este obligatorie consultarea etichetei.

Îți recomandăm să faci o sortare a lucrurilor în funcție de culoare și de tipul materialului. Astfel, cele din poliester se vor spăla separat de cele din fibre naturale: in, mătase, bumbac.

Hainele din materiale fine este indicat să fie puse într-un săculeț special din pânză, pentru a le proteja.

Produsele din piele sau blană se curăță la o curățătorie specializată.

Depozitarea

Odată cu schimbarea sezonului, se face o sortare a hainelor care se vor pune la păstrat. Înainte de a le pune însă în dulap, acestea se vor spăla, curăța, aerisi. Introduce între haine un săculeț cu lavandă, sau bucățele de naftalină aromată, pentru a ține moliile la distanță.

Depozitarea hainelor din piele, lână și blană este bine să se facă în saci textili, care să permită aerisirea lor, dar și pe umerașe de calitate (din lemn îmbrăcat în material textil, nu din sârmă) care să nu strice forma umerilor.

Pe toată perioada depozitării, e bine să se evite păstrarea hainelor în saci de plastic, sau în locuri de lumină, deoarece prin acțiunea razelor de soare se vor decolora fibrele, iar pielea se va usca.

Haine din materiale speciale

Produsele din piele și blană este bine să se curețe la o curățătorie specializată.

Articolele din piele se pot curăța prin ștergerea lor cu o cârpă umedă și lăsate să se usuce natural. Se pot trata cu un balsam de piele universal.

Pentru hainele din mătase, care permit spălarea, este bine să se folosească un săpun cu pH neutru, în apă călduță (maximum 30 de grade Celsius). Aceste articole se vor clăti cu apă caldă din abundență și se vor stoarce delicat. La final, țesăturile se vor călca la o temperatură joasă, printr-o pânză umedă.

Hainele de mătase care se curăță doar chimic trebuie curățate delicat. Nu uitați să cereți operatorului de la curățătorie acest lucru.

Pentru hainele din vâscoză este bine să se folosească apă rece. Apoi rufele se storc ușor, prin presare, apoi se pun la uscat pe un umeraș bun.

Puloverele din lână se spală cu apă călduță (30 de grade Celsius) și se vor clăti cu apă rece din belșug. E bine să se folosească un suport de uscare pe care să se așeze puloverul orizontal. Dacă este spălată în apă caldă lâna se strânge, cu excepția amestecurilor care conțin și fibre sintetice. Țesăturile din lână riscă să se scămoșeze și  trebuie întoarse pe dos înainte de a fi spălate.

Haine din materiale ușor de întreținut

Articolele din bumbac se vor spăla la o temperatură de 40 de grade Celsius și înainte de a fi călcate la temperaturi ridicate, se vor stropi cu apă. Pantalonii din bumbac nu vor mai avea cute dacă îi întorci pe dos.

Țesăturile din material sintetic se spală fie la temperaturi între 30-60 de grade Celsius (cele albe), fie la temperaturi între 30-40 de grade Celsius (cele colorate).

Hainele din poliester se calcă la o temperatură medie, printr-o pânză umedă, așezată între material și fierul de călcat. În modul acesta, se va preveni luciul pe care fierul l-ar putea lăsa pe material.

06103-tricou-din-jerse-elastic-cu-accesoriu-tq7-pkm-521f3661c0-gallery-00-1560x1800

Însă multe dintre hainele din poliester nu necesită călcare.

Bine de știut! Un produs bun pentru scoaterea grăsimilor de pe haine este chiar detergentul de vase.

Iar pentru scoaterea petelor de transpirație de pe haine, amestecați două părți oţet alb cu o parte apă caldă. Înmuiaţi locul pătat în această soluţie şi lăsaţi-l să stea două trei ore, după care spălaţi în mod normal.

Atenție la accesoriile unui produs, dacă are flori, sau fundițe atașate ca broșe și care trebuie scoase.

La fel cordoanele și curelele. Hainele care au accesorii nedetașabile, gulere, pasmanterii speciale fine, și care permit spălarea este bine să se facă de mână, sau în șăculeț de pânză cu program de spălare delicată.

La hainele în culori de contrast, care sunt acum în trend, (combinațiile alb-negru, sau crem-bleumarin) este bine să respectăm etichetele de întreținere.

Nu vă speriați dacă s-a greșit programul de spălare și a ieșit partea mai închisă în cea deschisă. La o a doua spălare, după indicații, de obicei se rezolvă.

Cum procedăm la YOKKO: În departamentul nostru de creație, înainte de a comanda mostrele de țesături, se studiază atent fiecare material, pentru a vedea dacă sunt ușor de întreținut și fără probleme ascunse.

Modelul stabilit se curăță/ se spală, de mai multe ori, cu toate accesoriile finale, pentru a stabili instrucțiunile potrivite de întreținere, pe care le vom recomanda.

Acordăm o atenție deosebită țesăturilor cu imprimeuri în contrast, sau celor pe care le îmbinăm într-un produs. Se poate întâmpla să refuzăm stofele frumoase, dar care dau probleme de întreținere.

De asemenea, nasturii și accesoriile le studiem cu atenție pentru a garanta menținea calității înalte după multe purtări și spălari.

Furnizorii noștri sunt obișnuiți cu cererile noastre speciale de calitate.

2 comentarii

  • Bună ziua, am cumpărat de curând o rochie Iris (satin + vâscoză, cu motive paisley) și am spălat-o de mână în apă aproape rece. Culoarea verde a ieșit la spălare și a pătat porțiunile albe. Se mai poate face ceva?

    • Buna ziua
      Ne pare rau pentru aceasta problema, va rog sa ne lasati un numar de telefon sa va putem contacta pentru mai multe detalii.

      Multumim

Tu ce parere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *