Ponturi pentru întreținerea țesăturilor  – ghid complet pentru spălarea hainelor în funcție de material

Dacă vrem să ne păstrăm hainele, într-o stare cât mai bună, este bine să le curățăm în acord cu instrucțiunile lor. Adică să le spălăm, călcăm, uscăm în funcție de materialul din care sunt confecționate, pentru a nu le deteriora țesătura.

Iată câteva ponturi și reguli pentru îngrijirea hainelor! 

Cuprins:

  1. Cum se spală corect hainele? Etape
    • Sortarea pentru spălare
    • Alegerea detergentului și a balsamului
    • Selectarea unui ciclu de spălare potrivit
    • Încărcarea mașinii de spălat
    • Uscarea 
    • Depozitarea
  2. Cum se curăță hainele în funcție de material?
      • Cum se curăță pielea? 
      • Cum se spală bumbacul?
      • Mătasea se spală?
      • Cum se spală hainele din lână?
      • Cum se curăță catifeaua?
      • Cum se întreține satinul?
      • Cum se spală hainele sintetice?
  3. Cum se spală îmbrăcămintea cu accesorii?
  4. Cele mai bune materiale pentru haine se regăsesc în colecția YOKKO

Cum se spală corect hainele? Etape

Vrei să te bucuri un timp îndelungat de piesele tale de îmbrăcăminte favorite? Învață care sunt etapele corecte pentru a spăla hainele, astfel încât ele să rămână în garderoba ta sezoane la rând!

Sortarea pentru spălat (devine H3)

Înainte de a pune rufele la mașina de spălat este obligatorie consultarea etichetei. Îți recomandăm să faci o sortare a lucrurilor în funcție de culoare și de tipul materialului. Astfel, cele din poliester se vor spăla separat de cele din fibre naturale: in, mătase, bumbac. Hainele din materiale fine este indicat să fie puse într-un săculeț special din pânză, pentru a le proteja. Produsele din piele sau blană se curăță la o curățătorie specializată.

Ca regulă generală, evită să speli prosoapele împreună cu piesele de îmbrăcăminte deoarece acestea din urma se pot scămoșa.

De asemenea, tot în această etapă este necesar să sortezi hainele în funcție de culoare. Astfel, eviți deteriorarea lor prin imprimarea vopselei de la cele colorate pe cele albe sau în nuanțe deschise.

Alegerea detergentului și a balsamului

Întreținerea corespunzătoare a hainelor implică alegerea corectă a detergentului și a balsamului. În funcție de obiectele de îmbrăcăminte pe care vrei să le cureți poți opta pentru un detergent lichid (ideal pentru țesăturile pretențioase și haine de ocazie) sau pentru cel pudră, eficient mai ales în cazul hainelor albe care se pătează ușor, datorită particulelor abrazive pe care le conține.

Este indicat să ai la îndemână și produse pentru curățarea hainelor care răspund unor nevoi specifice; de exemplu, produsele pentru spălarea hainelor colorate care au în compoziție ingrediente blânde, menite să mențină culorile vii și să prevină deteriorarea cauzată de spălările dese. Pentru petele încăpățânate, ai nevoie de o soluție dedicată, dar care să nu conțină înălbitor.

Nu în ultimul rând, folosește un balsam care va înmuia țesăturile, conferind hainelor o senzație plăcută la atingere și un parfum mai discret sau mai intens, în funcție de produsul ales. Atenție, însă, nu toate hainele pot fi spălate cu balsam – cum este cazul gecilor de puf.

Selectarea unui ciclu de spălare potrivit

Alegerea temperaturii potrivite de spălare, a numărului de rotații și a programului reprezintă pași esențiali pentru îngrijirea hainelor tale. Ideal este ca, pentru hainele închise la culoare, să selectezi un ciclu de spălare de 20 sau 30 de grade, cu apă rece. Este cazul și anumitor materiale, cum ar fi sinteticele, inclusiv vâscoza. Hainele din țesături delicate, cum ar fi mătasea, satinul, lâna, tricotul sau cașmirul trebuie curățate la ciclul de spălare manual al mașinii, selectând un număr cât mai mic de rotații pentru a preveni șifonarea.

Bumbacul, în schimb, unul dintre cele mai bune materiale pentru haine, poate fi spălat la temperaturi mari, de 40 sau chiar 60 de grade.
Pentru a preveni degradarea hainelor ca urmare a selectării unui program de curățare nepotrivit, consultă întotdeauna eticheta produselor de îmbrăcăminte.

Încărcarea mașinii de spălat

Un alt detaliu care te asigură că ai hainele perfect curate, fără a risca să le strici în timpul spălării, este să acorzi atenție în momentul în care încarci cuva mașinii. Majoritatea dintre aceste echipamente electrocasnice limitează încărcarea la 7 sau 9 kg de haine, în stare umedă. De aceea, este întotdeauna indicat să eviți supraîncărcarea acesteia; poți urmări însemnele pe care producătorii le poziționează în afara cuvei sau poți lăsa distanță de o palmă între partea superioară a sa și haine.

Depozitarea (devine H3)

Odată cu schimbarea sezonului, se face o sortare a hainelor care se vor pune la păstrat. Înainte de a le pune însă în dulap, acestea se vor spăla, curăța, aerisi. Poți adăuga între haine un săculeț cu lavandă sau bucățele de naftalină aromată, pentru a ține moliile la distanță și pentru a păstra un parfum plăcut până la următorul sezon.

Depozitarea hainelor din piele, lână și blană este bine să se facă în saci textili, care să permită aerisirea lor, dar și pe umerașe de calitate (din lemn îmbrăcat în material textil, nu din sârmă) care să nu strice forma umerilor și să nu agațe țesătura.

Pe toată perioada depozitării, e bine să eviți păstrarea hainelor în saci de plastic sau în locuri aflate în lumină naturală puternică, deoarece prin acțiunea razelor de soare se vor decolora fibrele, iar pielea se va usca.

Cum se curăța hainele în funcție de material?

Cu siguranță că și în garderoba ta se regăsește o varietate de țesături, iar fiecare dintre acestea are nevoie de o îngrijire specifică. Așadar, iată cum se curăță hainele în funcție de materialul din care sunt confecționate:

Cum se curăță pielea?

În general, este mai bine ca produsele din piele să fie curățate și recondiționate profesional, însă poți avea grijă de acest material și acasă. Articolele din piele pot fi șterse cu o cârpă umedă și lăsate să se usuce natural. De asemenea, se pot trata cu un balsam de piele universal. În ceea ce privește pielea întoarsă, este cel mai bine ca aceasta să fie curățată uscat, deoarece umiditatea îi afectează aspectul și textura.

Sfatul nostru este să stai departe de soluțiile pregătite acasă, cu ingrediente din bucătărie, care promit a curăța acest material extrem de pretențios, mai ales dacă ții la obiectele tale de vestimentație din piele!

Mătasea se spală?

Pentru hainele din mătase care permit spălarea, este bine să se folosească un săpun cu pH neutru, în apă călduță (maximum 30 de grade Celsius). Aceste articole se vor clăti cu apă caldă din abundență și se vor stoarce delicat. La final, țesăturile se vor călca la o temperatură joasă, printr-o pânză umedă. Rochiile de mătase de la YOKKO se pot spăla mașina de spălat, cu apă rece, folosind un detergent blând.

Hainele de mătase care se curăță doar chimic trebuie curățate delicat. Nu uita să ceri operatorului de la curățătorie acest lucru.

Cum se spală hainele din lână?

Puloverele din lână se spală cu apă călduță (30 de grade Celsius) și se vor clăti cu apă rece din belșug. E bine să folosești un suport de uscare pe care să așezi puloverul orizontal. Dacă este spălată în apă caldă lâna se strânge, cu excepția amestecurilor care conțin și fibre sintetice. Țesăturile din lână riscă să se scămoșeze și  trebuie întoarse pe dos înainte de a fi spălate. Totodată, pentru a preveni scamele este nevoie să eviți frecarea materialului, dacă alegi să îl speli de mână.

Cum se curăța catifeaua? 

Catifeaua se poate spăla manual, dar și la mașina de spălat, într-un ciclu de spălare pentru haine delicate. Dacă ai de curățat mai multe piese de îmbrăcăminte din acest material, îți recomandăm să limitezi încărcarea cuvei la maxim 2.5 kg de haine, pentru a proteja țesăturile. De asemenea, hainele din catifea se spală pe dos, la un ciclu de stoarcere de maxim 400 rpm.

Citește și: https://www.yokko.ro/blog/cum-sa-porti-rochia-de-catifea/ 

Cum se întreține satinul?

Satinul este un material utilizat frecvent la realizarea hainelor de ocazie. Chiar și la YOKKO poți găsi o mulțime de rochii și top-uri din acest material absolut superb. Recomandat este ca aceste haine să beneficieze de o curățare uscată, iar dacă preferi să le speli este bine să o faci manual, prin scufundare în apă cu detergent lichid.

Nu freca și nu supune aceste item-uri la ciclurile de spălare intense, cu multe rotații, pentru că daunele ar putea fi iremediabile, satinul fiind un material destul de fragil, care se șifonează extrem de rapid. În plus, pentru că se calcă de asemenea la temperaturi foarte mici, este dificil să îndrepți perfect toate cutele materialului, astfel că hainele ar arăta inestetic.

Cum se spală bumbacul?

Una dintre întrebările frecvente care apar în materie de întreținere a hainelor este dacă bumbacul intră la apă. Ei bine, acesta, la fel ca lâna, este recunoscut pentru capacitatea sa de a absorbi apa, motiv pentru care  articolele din bumbac se vor spăla la o temperatură de 30-40 de grade Celsius. De exemplu, pantalonii noștri din bumbac și tencel, ideali pentru birou, se spală simplu, în mașină, la 30 de grade.

De asemenea, înainte de a fi călcate la temperaturi ridicate, se vor stropi cu apă. Un alt truc util pe care trebuie să îl știi pentru a-ți ușura munca este că pantalonii din bumbac nu vor mai avea cute dacă îi întorci pe dos!

Cum se spală hainele sintetice?

Țesăturile din material sintetic se spală fie la temperaturi între 30-60 de grade Celsius (cele albe), fie la temperaturi între 30-40 de grade Celsius (cele colorate).

Hainele din poliester se calcă la o temperatură medie, printr-o pânză umedă, așezată între material și fierul de călcat. În modul acesta, se va preveni luciul pe care fierul l-ar putea lăsa pe material. Însă, multe dintre hainele din poliester nu necesită călcare.

Pentru hainele din vâscoză, o țesătură semi-sintetică, este bine să se folosească apă rece. Apoi rufele se storc ușor, prin presare, după care se pun la uscat pe un umeraș bun. Rochiile office de pe site-ul nostru, din buclă de vâscoză și bumbac se curăță simplu, în mașina de spălat, la 30 de grade Celsius.

Cum se spală îmbrăcămintea cu accesorii?

În procesul de spălare a hainelor, acordă atenție accesoriilor acestora; articolele vestimentare au flori sau fundițe atașate ca broșe, acestea trebuie scoase, la fel cordoanele și curelele. Hainele care au accesorii nedetașabile, gulere, pasmanterii speciale fine și care permit spălarea este bine să fie curățate de mână sau în șăculeț de pânză, la un program de spălare delicată.

La hainele în culori de contrast, care sunt acum în trend, (combinațiile alb-negru, sau crem-bleumarin) este bine să respecți etichetele de întreținere. Nu îți face griji dacă ai selectat un program nepotrivit de spălare și a ieșit partea mai închisă în cea deschisă căci, la o a doua spălare, după indicații, poți remedia acest lucru. Poți achiziționa piese vestimentare de acest gen, foarte în trend și în acest an, de pe site-ul nostru, din secțiunea dedicată colecției de bluze de damă alb-negru.

Cele mai bune materiale pentru haine se regăsesc în colecția YOKKO

Dacă ești adepta hainelor de calitate, atunci trebuie să îți faci cumpărăturile de la YOKKO! Iată cum procedăm noi, înainte de a selecta anumite țesături pe care să le utilizăm ca materie primă pentru produsele finale ale colecțiilor care ne poartă numele: în departamentul nostru de creație, înainte de a comanda mostrele de țesături, studiem atent fiecare material, pentru a vedea dacă sunt ușor de întreținut și fără probleme ascunse.

Modelul stabilit se curăță/se spală, de mai multe ori, cu toate accesoriile finale, pentru a stabili instrucțiunile potrivite de întreținere, pe care le vom recomanda și pe care le regăsești pe etichetele produselor marca YOKKO.

Acordăm o atenție deosebită țesăturilor cu imprimeuri în contrast sau celor pe care le îmbinăm într-un produs. Se poate întâmpla să refuzăm stofele frumoase, dar care dau probleme de întreținere.

De asemenea, nasturii și accesoriile sunt supuse ochilor vigilenți ai designerilor noștri, pentru a garanta menținea calității înalte după multe purtări și spălari. Partea bună este că furnizorii pe care i-am ales sunt obișnuiți cu cererile noastre speciale de calitate!

Tu ce parere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *