Valoarea unui compliment e dată de valoarea omului care ți-l face

Nu există oameni cărora să nu le placă să fie apreciați. Chiar și cei mai modești dintre noi simt o plăcere când le e apreciată munca, când le sunt duse mai departe vorbele, când li se respectă planurile sau când le laudă cineva… ținuta.

Dar uneori zece mii de vorbe bune nu fac cât una singură de la un anume om. Chiar e un proverb care spune că “Atunci când te laudă un prost trebuie să-ți faci griji”

Întreabă orice femeie și îți va spune, mai ales după un pahar de șampanie, că vede toate avansurile bărbaților “bine” ca fiind complimente sincere și flatante, dar claxoanele, fluierăturile pe stradă și replicile de cartier îi stârnesc o jenă. “Oare am făcut eu ceva să mă bage în seamă erorile astea ale naturii?”

E rujul prea roșu? Decolteul prea adânc? Fusta prea scurtă? Prea mulată?

Întreabă orice bărbat și îți va spune, mai ales după un pahar de tărie, că momentul când a simțit că tatăl lui e mândru de el a fost un compliment mai mare decât recunoașterea dată de postura de Șef de promoție la facultate.

Ca să nu mai zic de momentul când și-a dat seama că pentru fiul lui e mai mult decât un supererou.

Știi ce e trist?

Că adesea oamenii care ne iubesc uită să ne mai facă și complimente.

Că femeile uită să le spună soților cât de mult înseamnă pentru ele că se descurcă în viața asta din ce în ce mai încurcată în care niciun bărbat nu a reușit să inventeze un GPS care să găsească drumul spre succes. Pe varianta scurtă, economică sau cea care evită ambuteiajul de pe Magheru…

E păcat că bărbatul care a alergat ca Usain Bolt după o himeră, uită să-i mai spună că e frumoasă după ce transformă himera în nevastă.

De la oamenii pe care îi iubim prețuim cel mai mult complimentele. Și adesea de la ei ne vin cel mai rar.

Scriu acest articol în speranța că oamenii care înseamnă cel mai mult pentru noi vor realiza cât de mult înseamnă un compliment de la ei.

Și se vor întoarce zâmbind în mijlocul unui trafic infernal către locul din dreapta în loc să stea cu ochii fixați pe semafor să vadă când se face verde. Se vor întoarce și vor spune femeii lor: Ești foarte frumoasă.

Ea va fi mai roșie decât semaforul la care nu te mai uiți. Oricum, știi când se face verde că te claxonează ăia din spate. Care nu au timp să citească. Să gândească. Și să facă un compliment din când în când.

radu-fEu sunt în general cel care conduce și complimentul cel mai frecvent pe care îl fac e că o las pe ea să aleagă unde mergem.

Și uneori schimb vitezele cu stânga. Pentru că îi place atât de mult să o țin de mână. Când mai glumim pe tema asta spunem că următoarea mașină va fi cu cutie automată.

Poate pare fără legătură, dar încă mai ești aici și citești? Nu trebuia cumva să dai un telefon?

Guest-post Radu F. Constantinescu

4 comentarii

  • faptul ca o lasi pe ea sa aleaga unde mergeti nu e compliment, ci un aspect f enervant ce i caracterizeaza pe barbatii lipsiti de inspiratie… ai inceput sa scrii asa niste clisee

    • Să deduc că bărbaţii lipsiţi de inspiraţie vă preferă şi vorbiţi din experienţă 😉 Să ne ferească Ăl de sus, pe noi, bărbaţii, să fim nevoiţi să ne exprimăm inventivitatea în moduri atât de puţin importante ca „unde mergem”

  • Da, faptul ca o lasi pe ea sa aleaga unde mergeti nu e un compliment! Un citat care explica foarte bine lucrul asta:

    „Presupune ca e ziua de nastere a iubitei tale. Daca ar fi ziua ta, ti-ar placea daca ea ar face orice vrei tu. Deci crezi ca si ei i-ar placea asta. Ii spui “La multi ani! De ziua ta, putem face orice vrei tu. Putem merge oriunde si face orice. Si voi face orice pentru tine. Ce vrei sa faci?” Asta e tocmai opusul a ceea ce majoritatea femeilor considera a fi un cadou ideal. Majoritatea ar fi mult mai entuziasmate daca ai spune: “Ai 30 de minute sa-ti faci bagajele. Nu ma intreba unde mergem, dar vom fi plecati in weekend. Totul e aranjat. Numai fa-ti bagajele si lasa totul in seama mea. Iti voi oferi cea mai frumoasa zi de nastere pe care ai avut-o vreodata.”

    Una din cele mai adanci dorinte feminine in intimitate este sa se poata relaxa si abandona, stiind ca iubitul ei se ocupa de toate. ”

    Pam Pam!

Tu ce parere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *