Mirela Grindean, designer

Mirela, care e povestea ta?

M: Eu sunt tehnician dentar, nu am nicio legătură cu ce fac în prezent. Mi-am dat seama ca nu o să fac niciodată dinți.

Povestea mea vine de la Milano pentru ca eu am locuit acolo și la fiecare colț de strada e câte un magazin de Vintage. E acolo în fiecare lună un târg de Antic și Vintage, ori pentru mine era așa o călătorie în timp, așteptam să vină sfârșitul lunii (nu al lumii), de dimineața până seara nu mai plecam de acolo. Îmi plac obiectele interesante, îmi plac hainele bine făcute, cusăturile, așa cum se făceau odată… cusatura franceză a hainelor și povestea lor, e o lume care nu dispare. E acolo. E practic o călătorie în timp.

Eram pasionată de modă dintotdeauna. Trebuie să recunosc că eram pasionată de modă de la 10-11 ani când o stresam pe mama să îmi facă rochii, când îmi trebuiau rochii de azi pe mâine sau pentru Crăciun și biata mamă care se pricepea cât de cât la cusut stătea și îmi făcea câte o rochiță până noaptea târziu.

Mirela Grindean, designer

Mirela Grindean, designer

Mirela, tu organizezi Târguțu’ Vintage aici la Cluj. Spune-ne mai multe despre acest concept. 

M: Târguțu’ Vintage  se întâmplă la Cluj de 11 ani deja și este de sine stătător dar are loc și în colaborare cu evenimentele din Cluj. În special la TIFF, la Jazz in the Park, Wine Festival și alte evenimente culturale.

Îl organizez pentru a aduna oameni împreună și a-i face vizibili.  Adică sunt atâția oameni care mustesc de talent și poate că lumea nu știe de ei.

La târguț sunt oameni care fac handmade, designeri de bijuterie și fashion designeri dar avem și o zonă de vintage, practic așa s-a născut Târguțu’ și pentru mine e foarte importantă partea asta pentru că e pasiunea mea dintotdeauna.

Prima ediție a avut mai mult vintage și mai puțin design, astăzi raportul s-a întors în favoarea designerilor. Ceea ce e un semn bun, înseamnă ca lumea preferă și zona asta a oamenilor creativi. Vor să ne vadă și să ne cunoască.

Mirela Grindean, designer

Mirela Grindean, designer

Și tu ești un om creativ, dincolo de organizarea târgului.

M: Fac niște pijamale care se numesc Nani și sunt niște pijamale mai altfel. Sunt pijamale de mers pe stradă, de dormit de trăit cu ele de dimineața până seara.

Ce înseamnă pentru tine o femeie activă?

M: Înseamnă să pleci dimineața de acasă la ora 8:00 și să ajungi la ora 11:00 noaptea.

Postez, organizez, creez. Spre exemplu am realizat site-ul pentru Nani și este activ: https://naninight.ro/. Am și un ShowRoom pe care îl împart cu o prietenă care face bijuterii din argint după metodele clasice de a face bijuterii. Visez să fac un mini HUB undeva în zona centrală a Clujului unde să adun oamenii creativi, adică să fim acolo câteva persoane care fac chestii faine. Sper să reușesc.

Mirela Grindean, designer

Mirela Grindean, designer

Crezi că dacă vom face eforturi comune în promovarea designerilor se va simți o schimbare?

M: Eu cred că se va schimba. Și deja s-a schimbat mentalitatea în România, văd asta prin prisma Târguțului. Adică acum 11 ani, când eu am avut prima ediție, oamenii nu știau, la Cluj cel puțin, ce este vintage și mă întrebau dacă e second-hand. Mă refer la marea majoritate. Acum lumea știe despre ce este vorba deci dacă insiști și dai oamenilor oportunități și idei, încet-încet se vor schimba.

Cum e persoana care cumpără de la un designer?

M: E curioasă, e preocupată de felul în care arată în așa fel încât să nu fie la fel cu toată lumea, adică nu vrea să meargă pe stradă și să vadă încă cinci fete care sunt îmbrăcate cu aceeași rochie. Apreciază designul în sine și chestiile unicat. Dorește să fie altfel. Trebuie sa recunoaștem ca suntem o nișă. Dar eu cred că dacă insistăm pe ideea asta, tinerii care sunt obișnuiți să cumpere produse de serie o să vină spre direcția aceasta.

Cunoști oameni care au ajuns celebri după ce au debutat la Târguțu’ Vintage?

M: Sunt o parte din designeri. Acum sunt plecați prin Anglia spre exemplu, e Andreea Bogdan care venea la noi la târg, ea cumpăra chestii vintage și le modifica, își punea amprenta. A plecat de aici la Londra și acum e fotograf. Dar o bună perioadă ea se ocupa de achiziționarea de lucruri vechi, valoroase, a avut și un magazin vintage la Londra. Acum e unul din cel mai cunoscuți fotografi de acolo, foarte bine cotată. Colaborează cu mari case de moda, cu Fendi, e chemată la Milano Fashion week, Paris Fashion Week, e cunoscută și pe styling.

Mirela Grindean, designer

Dincolo de ajutorul comercial oferit de târg designerii simt și alt fel de ajutor?

M: Cu siguranță că odată ce ești în comunitatea asta și vii în contact cu alte persoane care fac chestii similare capeți încredere, pentru că nu este ușor să fii designer în România.

Cum salvăm lumea?

M: Cred că o salvez prin creativitate dar cred că o mai salvez prin a face o comunitate cu oamenii creativi și a-i aduce împreună și a-i ține conectați. Mă refer la designeri pentru că asta este zona în care eu activez.

Mirela Grindean, designer

 

Mirela Grindean, designer la NANI – Night After Night Indispensable

Foto și interviu: Marius Tudose

Haine si accesorii: YOKKODesigns by KBijuterii Urban StyleLevendulas, Lampadaria DesignHatifulZsazsa notebook

Tu ce parere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *