Alina Suomenkorpi – femeie de afaceri

Gianina Corondan: Ce Înseamnă numele tău? Este ceva legat de Finlanda?
Alina Suomenkorpi: Da, este în finlandeză. Înseamnă pădure finlandeză, un anumit tip de pădure.

G: Cu ce te ocupi?
A: Sunt importatorul unui brand de produse profesionale de păr, se numește Four Reasons, fabricate în Finlanda. Toate produsele sunt 100% vegane: produse de styling, de îngrijire, produse tehnice (vopsele, decoloranți, oxidanți), tot ce are nevoie un salon.

G: Tu ai ales o cale aparte. Alte saloane apelează la alte produse. Dar tu ai vrut ceva deosebit.
A: Am vrut să aduc ceva ce nu exista pe piața din România,. Am avut ocazia să le testez într-un salon din Finlanda în timpul unei călătorii, apoi le-am și achiziționat pentru a le folosi acasă. Am fost plăcut surprinsă de rezultat: părul meu arăta extraordinar! Am făcut research, am văzut că nu există această gama de produse în Romînia și am hotărât să le aduc și femeilor din România acest tip de răsfăț.

G: Să amintim că tu ai un salon deschis în Cluj, nu în Finlanda.
A: Am deschis acest salon – academie Four Beauty Reasons Academy care se împarte în două: partea de salon cu toate serviciile cunoscute (manichiură, pedichiură, cosmetică, tratamente, epilare cu laser și coafor), iar partea de academie pe care am gândit-o din dorința de a învăța clienții noștri și viitori clienți despre produs, și, de asemenea, despre tehnici de colorare. În plus, împreună cu Georgiana Teers, plănuim să înființăm o școală de machiaj profesionist și hair styling de teatru, film și televiziune.

G: Oare există public pentru așa ceva? Cum sunt femeile din Cluj?
A: De 6 ani locuiesc în Cluj. Am remarcat că femeile de aici sunt mai „posh” decât credeam. Au grijă cum se îmbracă, pun mai mult accent pe machiaj și pe îngrijirea unghiilor. Chiar și pe nișa Georgianei există o mulțime de makeup artists și hair stylists care sunt în căutare de ceva nou. Pentru cei care se dovedesc a fi talentați și dornici să lucreze în afara țării, apare o nouă oportunitate, prin Georgiana, ei pot fi puși în contact cu agenții din Londra unde pot desfășura proiecte inedite.

G: Cum este stilul tău când ieși pe stradă?
A: Stilul meu? Am mai multe stiluri. Am stilul de mămică, când ies cu fiul meu am nevoie să fiu cât mai casual, fără tocuri, ca să pot să fug după el. La salon îmi place să fiu aranjată, pentru că oferim aceste servicii clientelor.

G: Cum s-au schimbat alegerile în perioada această diferită și neașteptată?
A: În condițiile pandemiei, văd că încercăm local să ne sprijinim reciproc și să ne susținem. Începem să apreciem mai mult produsele românești, unde vorbim de mâncare bio sau de la fermieri, dar și articole vestimentare handmade.

G: Contează să educăm fetele mai tinere în spiritul frumuseții?
A: Imaginea contează. Este important să transmitem tinerelor cum să se îmbrace și să se aranjeze cu gust, adecvat vârstei și să facă diferența între a merge la școală și a merge în oraș.

G: Cum erai tu ca adolescentă?
A: Of, mă îmbrăcam până la gât. Eram foarte timidă și îmi doream să trec neobservată. Ultimii ani de liceu au venit cu o schimbare. M-am inspirat de la colegele din anii mai mari și am lăsat hainele largi în favoarea celor strâmte, colorate, chiar și cu puțin decolteu. Chiar și tocuri și puțin machiaj, atunci când nu mă vedea mama.

G: Ce este pentru tine frumusețea?
A: Este frumos să simți bucuria din interior. Să te trezești vesel, chiar dacă nu ai un ”good hair day” totuși să te simți bine cu tine. Mai ales dimineața, când vezi copilul cum te privește și îți zâmbește. În plus, frumusețea o simți când ești mulțumit sau mulțumită de cariera ta.

G: Cum este stilul tău vestimentar acum, că ești mămică?
A: După ce am devenit mămică, îmi dau seama că nu am explorat mai mult partea mea feminină și sexi. Îmi place să mă simt cum mă simțeam înainte și să elimin părerea celorlalți despre cum se cade să fie o mamă.

G: Cum s-a schimbat viața ta de când ești mamă?
A: S-a schimba, într-adevăr mult. Privesc altfel tot ce mă înconjoară. Sunt atentă să îi fie bine copilului. În plus, mă simt mai împlinită. Uneori, mă gândesc de ce nu am fost mamă mai demult? Nu pot să-mi imaginez viața fără el. Copilul a devenit punctul meu de sprijin.

G: Cum ai vrea să fie lumea pentru copilul tău?
A: Deși avem posibilitatea de a locui și în Finlanda, unde educația este la alt nivel, ne dorim să rămânem în România. Vreau să duc mai departe această afacere. Pentru soțul meu, oriunde este acasă prin natura meseriei sale. Așa că îmi doresc pentru fiul meu o viața colorată, optimistă, să nu existe tristețe, chiar dacă rămânem aici. El este o fire veselă. Chiar de dimineață, când îi văd zâmbetul, uit orice durere.

Marius Tudose: Ce ai vrea să schimbi la lumea în care trăim?
A: Există o apăsare, tristețe, mai ales datorate pandemiei. Frica prin care trecem este îngrozitoare.

M: Cum te ajută să lucrezi în fiecare zi cu frumusețe?
A: Mă bucură să văd clientele noastre că pleacă de la noi noi mulțumite, indiferent pentru care serviciu a fost în salon. Îmi ridică starea de spirit să văd că noi, ca o echipă, am creat ceva frumos. Mă simt mândră.

M: Ce înseamnă pentru tine o femeie activă?
A: Cred că ceea ce fac reprezintă o femeie activă. Am zile în care nu am timp să respir, chiar dacă ajung acasă obosită, sunt fericită că am reușit să duc la bun sfârșit tot ce mi-am propus.

M: Cum salvăm lumea?
A: O salvăm dacă ne ocupăm de tineri, de educația lor, mai ales educația civică. Aș reintroduce școlile de meserii unde un tânăr să aibă oportunitatea să învețe, indiferent dacă îți dorește să fie sudor.

G: Cât de diferit se trăiește în Finlanda față de România?
A: Vai, este o diferență ca de la cer la pământ. Taxele sunt incredibil de mari, cel puțin jumătate din cât câștigi merge către stat. Totuși, calitatea vieții pentru scandinavi și finlandezi este dată și de ce mănâncă. Ei mănâncă sănătos. Oamenii se îngrijesc în funcție de jobul lor și sunt mai puțin frustrați. Chiar dacă viața este scumpă, îi văd că se simt liberi.

Alina Suomenkorpi – femeie de afaceri

Foto și interviu: Marius Tudose și Gianina Corondan

Editor interviu: Carina Coșăreanu

Haine și accesorii: YOKKOHatifulFauve Atelier

Tu ce parere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *