Ada Galeș, actriță

Gianina: Ada, cum este în pauză de teatru?

Ada: Este provocator… La început mi-a prins foarte bine, eram după o perioadă full (plină) și nu știam cum o să mai facă față corpul meu. În același timp îmi dau seama cât de mult îmi lipsește teatrul și cât de mult îmi place. Alergăm fără rost după foarte multe lucruri, asta apropo și de unele spectacole în care jucăm, de unele alegeri pe care le facem, de cum vorbim unii cu alții, cum ne comportăm la repetiții. Poate ar trebui să ținem cont mai mult unii de ceilalți. Îmi lipsește și îmi este drag.

 

Carina: Ai spus că ai vrea ca oamenii să se poarte altfel între ei. Ce anume să fie diferit?

Ada: Mi-ar plăcea să ne punem întrebări despre cum relaționăm unii cu ceilalți. Să fim mai generoși, mai clazi, mai blânzi, mai răbdători, mai empatice. Să ne atacăm mai puțin unii pe alții. Să ne oprim un pic și să întrebăm: „Ești ok?” Despre asta a fost pandemia pentru mine, să învățăm să ne oprim nu doar acum. Ci în fiecare moment când s-ar putea să tragem o concluzie pripită, să fim pe grabă în relație cu celălalt. Să învățăm să spunem: „Nu am înțeles. Ce ai vrut să zici? Cu ce pot să te ajut?”

Gianina: Ce provocări au apărut? Știu că tu nu ești omul care să stea, să aștepte stagiunea.

Ada: Nu. Sunt „workaholică”. M-a întrebat cineva: „Ce îți palce cel mai mult să faci?” și s-a oripilat când i-am spus: „Să muncesc.” Și evident că urmează întrebarea: „Nu îți place să te duci în vacanță?” Ba da, îmi place să mă duc în vacanță, dar îmi place mai mult să muncesc. Cât te duci în vacanță? O săptămână, două. Și dup-aia? Știu să mă opresc, știu să stau, știu să stau în liniște. Dar cum îmi place mult să muncesc, am dezvoltat un business de lumânări, săpunuri, săruri de baie și bombe de baie, care se numește We are Pheonix. https://wearephoenix.org Ideea brandului se bazează pe acest concept de transformare, că renaști ca o pasăre Phoenix din propria noastră cenușă și fiecare produs și fiecare aromă vin înspțite de atribute cum ar fi love (iubire), happiness (fericire), abundance (abundență), balance (echilibru). Ca să ne aducem aminte că aceste atribute există deja în noi și când aprindem o lumânare cu ceară de cocos să gândim că „there is love in us” (n.r. Există iubire în interiorul nostru), că există deja în noi echilibrul pe care îl căutăm, că există sănătatea de care avem nevoie.
Gianina: Împreună cu cine ai construit acest business?

Ada: Împreună cu partenera mea, Aureliana Popa, care este un vis împlinit pentru că mi-am dorit să găsesc un om workaholic ca mine și uite că am găsit-o. Împreună cu Alexandra Tampa, care este motorul nostru, ea face produsele de corp: săpunuri, sărurile, bombele de baie. Ea caută rețete pentru unt de corp și scrub. O să fie nebunie! Am convins-o și pe Antoneta să ia parte în nebunia asta!


Gianina: Nu cred! Scriitoarea de romane polițiste?

Ada: Exact. Și coach, art-terapeut. Chiar ea trimite pachete.

 

Gianina: Dar tu ai și niște proiecte personale pline de îndemnuri. Am văzut pe Instagram.

Ada: În ultimul timp vorbesc despre „body positivity.” Contextul actual m-a convins să fac public orice demers aș avea. Cred tare în asta, în a vorbi despre tine și lucrurile care sunt importante pentru tine. Am observat că relația mea cu corpul meu părea foarte bună din afară, și chiar era bună. Nu aș putea spune contrariul. Devenind atentă la asta, am observat că evitam să îmi văd unele părți din corp. Evitam să văd legătura dintre mintea mea, pe care o prețuiam atât de mult, și corpul meu despre care spuneam: „Hai că se descurcă el!” Și atunci întreb: „Chiar dacă se descurcă, nu vrei să îl și iubești?” Tu ești cu totul, nu ești doar creieruțul ăsta minunat pe care îl ai.

 

Gianina: Tu ai arătat că unele pliuri, unele vergeturi sunt chiar simpatice și de iubit.

Ada: Da, sunt simpatice și de iubit. Pledez pentru sănătate, pledez pentru schimbări. Cred că orice schimbare vine din iubire de sine. Dacă mă urăsc și de asta vreau să mă schimb, tot va produce o rană care duce la alte stricăciuni.

 

Gianina: Cum să ne iubim? Cădem în admirația noastră? Petrecem toată ziua în oglindă?

Ada: Să ne iubim nu înseamnă să cădem în admirația noastră… Tu cum te iubești? Nu prin critică. Ci ajungi seara acasă te gândești la tot ce ai făcut, îți dai încredere și îți oferi iubire. Te tratezi pe tine așa cum o tratezi pe cea mai dragă persoană pe care o cunoști. Pentru ea ce faci? Te uiți la ce nevoi are? Vii în întâmpinarea ei? Îi faci cadouri? O asculți? Exact așa să facem și cu noi. Îi mai cumperi niște hăinuțe, niște produse de îngrijire. O provoci, cu răbdare și cu mai puțină critică. Și ar fi de preferat să ne setăm targeturi pe termen scurt, să nu ne bicium după aceea pentru tot ce nu am atins.

 

Gianina: Mai ai și proiectul I admire women (n.r. Admir femeile)

Ada: Da, proiectul I admire women, care sper să meargă ca un bulgăre de zăpadă, să se rostogolească. În perioada cu mai multe restricții, s-a întâmplat un episod de cyberbullying. Nu pornise de la mine. Luasem apărarea cuiva, însă o persoană cu un cont pe Instagram s-a luat de mine. M-a contrariat foarte tare reacția publicului: „Da, sunt niște femei, că așa sunt femeile, rele unele cu celelalte!” Însă nu asta este realitatea. Și dacă am altă percepție asupra celor întâmplate, cum pot să acționez în funcție de percepția pe care o am? De aceea, am făcut acest cont I admire women unde femeile au ocazia să spună lucruri pe care le admiră una la cealaltă., femei care se cunosc. „Te admir pentru că te-ai trezit de dimineață!” Asta este suficient. „Te admir pentru că exiști”

Gianina: Tu o ai pe mama ta pe care noi o admirăm cu toții.

Ada: Da (râde). Apropo de iubirea de sine, Mi-a devenit mai clar rațional ceva ce înțelesesem organic, despre modul cum să mă iubesc pe mine, atunci când ea a ales să se iubească pe ea. În momentul în care și-a îndreptat atenția spre ea, fiind relația emoțională părinte-copil foarte puternică, am înșeles că se poate! Și cred că este importantă lecția asta pentru copii din partea părinților. Degeba le ceri copiilor să se iubescsă, dacă părinții lor nu le-au arătat cum.

 

Carina: Cum abordezi tu vulnerabilitatea?

Ada: Adevărul. Adevărul este cea mai mare vulnerabilitate. Adevărul nu este o judecată. Pentru că adevărul meu vorbește despre mine și despre cum mă simt eu, fără să vorbesc în raport cu celălalt. Asta este vulnerabilitatea mea.
Marius: Ce ai vrea să schimbi la lumea în care trăim?

Ada: Mi-ar plăcea ca toată lumea să facă terapie și consiliere. Mi-ar plăcea să învățăm să vorbim despre noi înșine, și nu despre ceilalți. Să înțelegem că lucrurile pe care vi le spun vouă, le putem zice în fața unui milion de oameni. Și atunci, ceea ce fac eu, aș putea să o fac în fața oricui? Dacă ne punem această problemă, cred că ne-ar fi mai ușor. În plus, suntem împreună în asta. Cred că asta ne-a arătat pandemia, suntem cu toții fix în același fel, în același loc.

 

Marius: Deci cum salvăm lumea?

Ada: Implicându-ne și cu iubire necondiționată. Creând medii de siguranță unde lumea să se salveze singură, dacă vorbim despre fiecare om.

 

Gianina: În ce relație ești cu designerii români?

Ada: Sunt din ce în ce mai atentă. Îmi cumpăr piese, prefer să cumpăr chiar și un maiou de la designeri români. Îmi plac. Este important să îi susținem.

Gianina: Ai vreun designer preferat?

Ada: O ador pe Diana Cojocaru! Ea îmi face bijuterii și inele. Îmi doresc să fie descoperită de cineva. Ea este deja cunoscută în Franța în calitate de pictoriță. Dincolo de accesoriile care sunt niște opere de artă, ea pictează divin.
Am avut o colaborare foarte frumoasă cu Ina Isbășescu. Prietena mea, Oana Teodora, face niște kimono-uri foarte frumoase. Și Ioana Verioti s-a apucat de kimono-uri. Îmi vin în minte numai kimono-uri. Le-aș purta oriunde.

 

Gianina: La ce proiecte te mai gândești acum?

Ada: Am filmat un film cu vedeta mea preferată, Smiley, și o sa iasă toamna viitoare. Mai avem un cadru de filmat cu zăpadă. Și mai vreau să filmez. Ca să știe toată lumea care citește acest interviu.

 

Gianina: Ai un rol pe care îl visezi?

Ada: Toate. Toate, toate. Mi-ar plăcea să joc, și am mai spus asta, Richard II. Îmi place mult meseria mea. Sunt satisfăcută că fac și alte lucruri. Însă mi-am dat seama cât de mult îmi place meseria mea. Când am fost la filmări, nimic altceva nu a mai contat. Nu am mai răspuns la telefon.

Gianina: Cum a fost la TEDxZorilorWomen?

Ada: La TEDxZorilorWomen a fost foarte frumos. Am vorbit despre frică și anxietate, despre cum să ne acceptăm emoția numită frică și mecanismul de anxietate și să trăim cu asta, fără să avem impresia că ar trebui să scăpăm de emoțiile noastre.

https://youtu.be/n8zH8HdAz9A

 

Gianina: Crezi că românii sunt mai bântuiți de frică decât alte naționalități?

Ada: Cred că da și îmi pare rău. Nu îmi place să judec. Cred că românii sunt mai bântuiți de frică. Cu toate că simt frică, mă simt fearless. Despre asta am vorbit la TEDx.

Gianina: Cum te-a ajutat pe tine să participi la TEDx?

Ada: Pe mine ca adolescentă, m-a ajutat enorm. Am mâncat pe pâine discursurile TEDx. Am învățat despre genetica și fizica cuantică. Chiar dacă nu am înțeles nimic, măcar știu că există epigenetica, deci genetica nu e tot. Cred că nu ar trebui să ne oprim niciodată de la învățat. Învățăm 10 minute de la TEDx și poate facem a doua facultate la 40, 50, 60 de ani. De ce nu?

 

Ada Galeș – actriță 

Foto și interviu: Marius Tudose și Gianina Corondan

Editor interviu: Carina Coșăreanu

Haine și accesorii: YOKKOLarisa Dragna, KLU Shoes, Atelierul de fire impletite, Kinga Varga, Dacos Jewelry, City Boutique, Florentina Giol, Decorina Hats, Sabinne, Mono Shoes, Straie, Diana Cojocaru

Tu ce parere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *