Ghid util pentru alegerea rochiei de nașă

Tradiția de a avea nași este specifică nu doar religiei ortodoxe, ci este întâlnită și în China, în anumite părți din Africa sau în religia evreiască. La noi, biserica cere obligatoriu ca nașii să fie cununați religios și să fie de aceeasi religie cu mirii, ceea ce a făcut ca, adeseori, ei să fie aleși dintre rudele părinților. Însă acum, tot mai mulți tineri își aleg nașii din rândul prietenilor apropiați, în compania cărora se simt deja confortabil și pe care îi cunosc de mult timp.

După miri, nașii sunt cele mai importante persoane din cadrul unei nunți. Considerați părinți spirituali ai cuplului, nașii sunt de obicei aleși dintre persoanele apropiate mirilor și trebuie să fie un exemplu pentru viitorii soți. La nuntă, nașii sunt așezați la loc de cinste la masa mirilor, iar ochii sunt de multe ori ațintiți asupra lor, așa că ei trebuie să aibă o ținută impecabilă și un comportament exemplar. Dacă ți s-a propus să fii nașă, iată ce detalii de etichetă trebuie să respecți ca să faci o impresie de excepție printre invitați:

Câte rochii trebuie să poarte o nașă în ziua nunții?

Nu există o regulă fixă despre câte ținute trebuie să schimbe nașa în ziua nunții, însă două rochii, una pentru cununie și una pentru petrecerea de nuntă sunt suficiente. Alege o rochie de zi pe care să o îmbraci la cununia religioasă și o rochie elegantă de seară, în care să mergi la petrecere.

Există însă și excepții, în care nunta se întinde pe parcursul mai multor zile sau în care nu ai posibilitatea să te schimbi. În primul caz, alege câte o rochie diferită pentru fiecare zi și adaptează-ți ținuta în funcție de în ce parte a zilei are loc fericitul eveniment. Dacă mirii vor o nuntă nonconformistă și știi din timp că nu vei putea să îți schimbi ținuta, poți opta pentru o rochie versatilă și să îți transformi look-ul cu ajutorul unor accesorii de efect.

Rochie lungă sau scurtă?

O regulă pe care trebuie neapărat să o știi este că rochia ta trebuie să fie aproximativ de aceeași lungime cu cea a miresei, astfel că în cazul în care ea nu decide altfel, va trebui să te conformezi. În orice caz, trebuie să îți alegi o rochie spectaculoasă și sofisticată, care să te diferențieze de restul invitaților.

Trebuie să mai știi că lungimea potrivită pentru rochia nașei este la nivelul genunchiului, așa că nu risca să comiți o greșeală vestimentară alegând una prea scurtă. În cazul rochiilor lungi, acestea trebuie să nu lase pantofii la vedere, dar nici nu trebuie să îi târăști pe jos poalele.

Rochii de zi pentru nașă

Rochia de zi trebuie să fie una elegantă, dar de efect, iar pentru inspirație îți propunem acest model perfect pentru o nașă stilată și cochetă.

Yokko7

 

Rochii de seară pentru nașe

Rochia de seară ideală te va scoate din anonimat și îți va pune în valoare atuurile. Dacă vrei să fii o apariție memorabilă, poți alege ceva asemănător modelului de mai jos, cu care să faci o impresie de zile mari.

Yokko6

Cum alegem rochia de nașă în funcție de siluetă?

 

Rochie pentru nașe cu siluetă tip clepsidră

Dacă te încadrezi în această categorie, ești norocoasă. Silueta tip clepsidră este foarte bine proporționată, cu dimensiuni asemănătoare la circumferința spatelui și șoldurilor și o talie de viespe, bine definită. Poți opta pentru rochii care îți scot în evidență linia corpului, dar îți recomandăm să le eviți pe cele foarte mulate, care nu mai lasă loc imaginației. Rochiile de tip sirenă sunt foarte populare printre vedetele care au această siluetă, așa că te poți inspira și de la celebrități precum Beyonce sau Sofia Vergara.

Yokko1

 

Rochie pentru nașe cu siluetă tip diamant

O siluetă tip diamant este caracterizată de umerii și șoldurile înguste, dar cu o talie groasă, care poate fi mascată cu ajutorul ținutei. Alege rochii vaporoase sau unele de tip baby-doll, strânse sub nivelul bustului, care îți ascund talia și atrag atenția asupra umerilor și zonei decolteului.

Yokko5

 

Rochie pentru nașe cu siluetă tip pară

Silueta tip pară se remarcă prin umeri înguști, sâni mici și șoldurile mai late. O ținută corectă va adăuga volum în partea de sus a corpului și va ascunde șoldurile și coapsele. Poți alege rochii cu volane sau rochii care se mulează în partea de sus a corpului, pe bust și talie și evazate de la nivelul bazinului în jos.

Yokko2

Rochie pentru nașe cu siluetă triunghiulară

Femeile cu siluetă triunghiulară sunt mai late în umeri și spate și au șolduri drepte și înguste. Dacă te încadrezi la această categorie, poți crea o iluzie optică prin care să îți faci umerii să pară mai înguști sau să distragi atenția de la ei. Alege rochii asimetrice sau unele cu decolteu în formă de V. Poți obține un aer elegant dacă porți un șal pe umeri, dintr-un material prețios precum satinul sau, dacă nunta are loc toamna târziu, unul din blană.

Yokko3

Rochie pentru nașe cu siluetă tip măr

Femeilor care au talia lată sau abdomenul mare, iar șoldurile și umerii fără un contur bine definit  le este recomandat să aleagă rochii prin care să își poată modifica optic înâlțimea și circumferința taliei. Poți face asta alegând ținute din materiale fluide și modele care să îți echilibreze proporțiile și să îți scoată în evidență picioarele.

Yokko4

Ce culori se poartă în funcție de perioada nunții?

În primul rând, este esențial să alegi culori care te avantajează, dar încearcă să eviți nuanțele foarte închise. O nuntă marchează unul dintre cele mai fericite evenimente din viața unui cuplu, așa că sunt potrivite culorile vesele, cele pastelate, iar pentru rochiile de seară poți merge la sigur cu nuanțe de verde-smarald, albastru-regal sau violet. Este recomandat să eviți negrul, considerat prea mohorât pentru o nuntă, precum și roșul sau alte nuanțe stridente, în timp ce albul nu poate intra în discuție. Foarte populare sunt și nuanțele metalice precum argintiul sau auriul, dar trebuie să ai grijă să cumperi un model de rochie cât mai simplu, pentru a nu epata. Alege materiale fluide și de calitate, care să cadă natural pe corpul tău și să îți pună în valoare atuurile.

Câți bani trebuie să investesc în ținută?

Nu există o regulă referitoare la ce sumă este acceptabil să cheltuiești pentru ținută, mai important este să alegi una care ți se potrivește și în care arăți bine. Rochiile lungi sunt, de regulă, mai scumpe, dar prețul poate varia și în funcție de materialul din care sunt confecționate sau detaliile aplicate. Sfatul nostru este să optezi pentru rochii în care să te simți confortabil și să poți dansa, astfel încât să te bucuri de fericitul eveniment fără ca nimic să îți șteargă zâmbetul de pe chip.

2 comentarii

Tu ce parere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *